A Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt6Fénykép© hirado.hu

A Nemzetközi Bíróság felszólította Izraelt

, 13 hír, 0 oldalnézet

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) felszólítja Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében - tájékoztatott Joan E. Donoghue amerikai ügyész, az ENSZ hágai székhelyű bíróságának elnöke pénteken azon eljárás keretében, amelyet Dél-Afrika indított Izraellel szemben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérve.

Az ügyész emlékeztetett: a Dél-afrikai Köztársaság december végén annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével Gázában. Ezzel egy időben ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte a harcok leállítására annak érdekében, hogy "megvédje a palesztin népet a népirtásról szóló egyezmény szerinti jogait sújtó további, súlyos és helyrehozhatatlan sérelmektől", valamint "biztosítsa, hogy Izrael teljesítse az egyezményből eredő kötelezettségeit".

Joan E. Donoghue, a pénteken kihirdetett végzés felolvasásakor mindenekelőtt hangsúlyozta: a bíróság tisztában van a régióban kibontakozó emberi tragédia mértékével, és mély aggodalmát fejezi ki a halálesetek és az emberi szenvedés miatt. "Gáza a halál és a kétségbeesés helyévé vált" - fogalmazott.