Az Egyesült Államok nyomás alatt akarja tartani Oroszországot az ENSZ BT-ben – frissül2Fénykép© hirado.hu

Az Egyesült Államok nyomás alatt akarja tartani Oroszországot az ENSZ BT-ben – frissül

, 4 hír, oldalnézet

A Guradian arról ír, Donald Trump szerdán kijelentette, hogy „valószínűleg” találkozni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki a jövő héten az Egyesült Államokba látogat. Zelenszkij a tervek szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén fog felszólalni, értékelve az orosz-ukrán háború jelenlegi állását és Ukrajna helyzetét. A republikánus elnökjelöltet az újságírók arról kérdezték, hogy tervez-e találkozni az ukrán elnökkel, amire Trump azt válaszolta, hogy "valószínűleg, igen". Ennél több részletet azonban nem árult el a volt amerikai elnök – írja a Mandiner.

Mint az a Világgazdaság cikkéből kiderül, egy új elemzés szerint bármennyire is betiltották az orosz olajimportot, egy kiskapu segítségével a Moszkvával szemben elhelyezkedő országok mégis egyre többet költenek az olcsó, továbbra is orosz olajból előállított üzemanyagra. A Reuters úgy fogalmazott a témában, hogy „a nyugati országok az év első felében mintegy kétmilliárd dollárért vásároltak orosz olajból előállított üzemanyagot a Politico cikke szerint, vagyis ennyivel finanszírozták Vlagyimir Putyin Ukrajnában harcoló katonáit.”

India eleve kitart az orosz olaj mellett, mert az olcsóbb.

Az Egyesült Államok célja, hogy az ENSZ jövő heti politikai nagyhetén a napirend kiemelt témája legyen Ukrajna, és Oroszországot nyomás alatt tartsa a Biztonsági Tanácsban - mondta az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerdán Washingtonban.