Az Európai Bizottság megtriplázza a Gázának szánt humanitárius segélyt4Fénykép© hirado.hu

Az Európai Bizottság megtriplázza a Gázának szánt humanitárius segélyt

, 10 hír, oldalnézet

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombat délután beszélt António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd ezt követően bejelentette, hogy a Bizottság 50 millió euróval megemeli a Gázának szánt humanitárius segélykeretet. Ezzel a teljes összeg több mint 75 millió euróra emelkedik. Hozzátette, hogy folytatják szoros együttműködésünket az ENSZ-szel és annak ügynökségeivel annak biztosítása érdekében, hogy a segély eljusson a Gázai övezetben a rászorulókhoz.

"A Bizottság támogatja Izrael azon jogát, hogy megvédje magát a Hamász terroristákkal szemben a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartása mellett. Keményen dolgozunk azon, hogy a gázai ártatlan civilek támogatást kapjanak ebben az összefüggésben” - fogalmazott Ursula von der Leyen.

Hétfőn posztolt az X-en Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős magyar uniós biztos arról, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a palesztinoknak szánt, összesen 691 millió eurós fejlesztési portfolióját. Azt írta, „minden kifizetést azonnal felfüggesztünk, az összes projektet felülvizsgálat alá helyezzük”. Az Európai Bizottság azonban később cáfolta őt.