Az Európai Parlament szerint Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre3Fénykép© portfolio.hu

Az Európai Parlament szerint Magyarország alkalmatlan az uniós elnökségre

, 9 hír, oldalnézet

Az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást, amely szerint  Magyarország nem alkalmas arra, hogy betöltse az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. Magyarország a tervek szerint 2024 második felében veszi át a hat hónapos elnökséget. Az elnökség nem jár végrehajtói hatáskörrel, de lehetővé teszi a kiválasztott ország számára, hogy meghatározza a napirendet, találkozókat rendezzen, irányítsa a tárgyalásokat, kompromisszumos szövegeket dolgozzon ki és szavazást szervezzen a jogalkotásokról.

Az Euronews cikke szerint a csütörtökön elfogadott, nem kötelező erejű határozatban a képviselők kétségbe vonják, hogy a magyar kormány képes-e ilyen magas szintű felelősséget vállalni. A politikai határozat szerint a kormány rendre megsérti az EU alapvető értékeit, gyengíti a magyar jogállamiság állapotát és nem működik együtt Brüsszellel, ezért a tanácsnak mielőbbi megoldást kell találnia a 2024 második felében esedékes elnökségi időszakra.

A szimbolikus, ezért jogi következményt nélkülöző határozatot 442 igen, 144 nem szavazattal, 33 tartózkodás mellett fogadták el. Az Európai Néppárt (EPP), a Szocialisták és Demokraták (S&D), a Renew Europe, a Zöldek és a Baloldal közösen nyújtotta be.