Az uniós külügyi főképviselő a tűzszüneti terv végrehajtását sürgette5Fénykép© hirado.hu

Az uniós külügyi főképviselő a tűzszüneti terv végrehajtását sürgette

, 12 hír, oldalnézet

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megszavazta azt az izraeli–gázai tűzszünet tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén – adta hírül a BBC. A Biztonsági Tanács 15 tagja közül 14 igennel szavazott, még Oroszország tartózkodott.

A javaslat meghatározza a teljes tűzszünet feltételeit, amik között szerepel a Hamász által fogvatartott túszok szabadon bocsátása, az elhunyt túszok maradványainak visszaadása és a palesztin foglyok cseréje. A határozat szerint Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és arra sürgeti a Hamászt, hogy ő is egyezzen bele. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ezzel a döntéssel csatlakozott a világ számos kormányához és a G7 csoport országaihoz, akik már korábban is támogatták az amerikai elnök, Joe Biden május 31-én ismertetett három részből álló tervét.

A mostani határozatot nem sokkal azután fogadták el, hogy az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken külföldi vezetőkkel, köztük Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozott. Pár órával az ENSZ szavazás előtt Blinken arra kérte a térség vezetőit, hogy győzzék meg a Hamászt arról, hogy elfogadja a tűzszüneti javaslatot. A terrorszervezet korábban azt nyilatkozta, hogy támogatja a tervet. Hétfőn pedig nyilatkozatban üdvözölte a Biztonsági Tanács döntését. Hivatalos válasz viszont még nem érkezett a Dohában székelő politikai vezetőktől.