Az USA megvétózta az izraeli-palesztin tűzszünetet szorgalmazó újabb határozattervezetet© vg.hu

Az USA megvétózta az izraeli-palesztin tűzszünetet szorgalmazó újabb határozattervezetet

, 6 hír, 0 oldalnézet

Az Egyesült Államok vétót emelt, ezzel megbukott az Izrael és a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet gázai övezeti háborújában humanitárius tűzszünetet szorgalmazó újabb határozattervezet az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki ülésén – írja a hvg.hu.

A ülést António Guterres főtitkár felhívására hívták össze, aki ritkának számító sürgősségi beadványban azt kérte a testülettől, hogy segítsen elhárítani a Gázai övezetben fenyegető humanitárius katasztrófát. A kezdeményezésnél a világszervezet alapokmányának 99 cikkelyére hivatkozott, amely lehetővé teszi az ENSZ főtitkárának, hogy a BT figyelmét felhívja „minden olyan ügyre, amely megítélése szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot”. Az ENSZ szerint a vonatkozó cikkelyt évtizedek óta nem alkalmazták.

„Ez nem az elszigeteltség kérdése. A kérdés arról szól, hogy mit tartunk a legmegfelelőbbnek, hogy a lehető leghamarabb véget lehessen vetni a konfliktusnak és elősegíteni több humanitárius segítség áramlását a Gázai övezetbe” – jelentette ki Robert Wood, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének helyettese a voksolás előtt újságíróknak nyilatkozva. „Nem csettinthetünk egyszerűen az ujjainkkal, és a konfliktus véget ér. Ez egy nagyon-nagyon bonyolult helyzet” – tette hozzá, s úgy fogalmazott, hogy egy tűzszünet „a következő háború magvait vetné el, mert a Hamász nem kíván tartós békét”.