Behívatta az üzemanyagkereskedőket a nemzetgazdasági miniszter4Fénykép© hirado.hu

Behívatta az üzemanyagkereskedőket a nemzetgazdasági miniszter

, 6 hír, 2 oldalnézet

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mai napon behívatta hivatalába a magyar üzemanyagkereskedők képviselőit, tehát a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a MOL képviselőit, illetve a Független Benzinkutak Szövetségének megbízottjait. A rendkívüli megbeszéléseket a hazai piacon kialakult magas üzemanyagárak indokolták. Az egyeztetések során a felek áttekintették a magyar az üzemanyag-ellátásra és az üzemanyagok árára ható nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A tárcavezető megállapította, Magyarországon a mai napon 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 618 forintért, dízel üzemanyagot pedig átlagosan 631 forintért lehet literenként vásárolni. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 610 forintot, a gázolaj átlagára 616 forintot ért el. Tehát hazánkban az üzemanyag ára a szomszédos országok átlaga felett helyezkedik el, a benzin esetében 8 forinttal, a gázolaj esetében 15 forinttal kell többet fizetnie a családoknak az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosainak.

A Független Benzinkutasok Szövetsége és a Magyar Ásványolaj Szövetség egyaránt javaslatot tett a statisztikai összehasonlítás módszertanának finomhangolására. Álláspontjuk szerint a jövőben hatékonyabb lenne a heti helyett havonta történő statisztikai összevetések elvégzése, mellyel a szomszédos országok sajátosságaiból adódó eltérések kiküszöbölhetők. Ezt a felvetést a tárcavezető megfontolásra alkalmasnak értékelte.