Biden szégyenletesnek nevezte Trump szavait4Fénykép© portfolio.hu

Biden szégyenletesnek nevezte Trump szavait

, 6 hír, 0 oldalnézet

Joe Biden elnök butának, szégyenletesnek és amerikaiatlannak minősítette 2024-es választási kihívója, Donald Trump NATO-kritikáját – írja a BBC. A demokrata Trumpot azon kijelentése miatt támadta, mely szerint bátorítja Oroszországot, hogy támadjon meg minden NATO-tagot, amely nem teljesíti a védelmi kiadási kvótáját.

Biden szerint a megjegyzések rávilágítottak a 95 milliárd dolláros (csaknem 35 000 milliárd forintos) külföldi segélycsomag sürgős elfogadásának fontosságára az Egyesült Államok szövetségesei (a támogatás legnagyobb részét Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak szánják) számára. Az erről szóló törvényjavaslatot a demokrata vezetésű amerikai szenátus kedd hajnalban már elfogadta, azonban azt a republikánusok által ellenőrzött képviselőházba küldik, ahol az elfogadás esélyei jóval kisebbek a politikai ellenszél miatt.

A republikánus Trump egy szombati dél-karolinai tüntetésen bírálta a NATO-tagok „törvénytelen” kifizetéseit. Azt állította, hogy egy meg nem nevezett NATO-találkozón azt mondta egy másik államfőnek, hogy az Egyesült Államok az ő vezetése alatt nem véd meg egyetlen olyan országot sem, amely nem teljesíti kötelezettségeit.