Csalás áldozatai lettek a párizsi olimpia magyar sportolói12Fénykép© hirado.hu

Csalás áldozatai lettek a párizsi olimpia magyar sportolói

, 12 hír, 3 oldalnézet

A 2024-es párizsi olimpia célja, hogy az eddigi legzöldebb verseny legyen, és az első, amely összeegyeztethető a párizsi klímaegyezménnyel. A 2016. november 4-én hatályba lépett megállapodás lényege, hogy a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának minimum 55 százalékáért felelős legalább 55 ország megállapodjon a csökkentésben.

Három éve deklarálta az Olimpiai Játékok Szervező Bizottsága (OCOG) a szén-dioxid-semlegességet, és hogy a mostani játékok során több üvegházhatású gázt távolítanak majd el a légkörből, mint amennyit a viadalok és a hozzájuk kapcsolódó építkezések, fejlesztések okoznak. Szép célkitűzés volt a nettó nulla kibocsátásra való törekvés, de ez később teljesen feledésbe merült.

A párizsi olimpia nem titkolt célja, hogy felére csökkentse a 2016-os riói vagy a 2012-es londoni játékok által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét, ezek a legszennyezőbb olimpiákként vonultak be a sporttörténelembe. Párizsra maximum 1,58 millió tonna szén-dioxid kibocsátás a terv, és ez azért is nagy kihívás, mert a 2020-as, tokiói játékokat nézők nélkül (a koronavírus járvány idején) csaknem 2 millió tonna szén-dioxid kibocsátással zárták.