Daniel Freund szerint Orbán Viktor és Ursula von der Leyen paktumot kötött decemberben5Fénykép© nepszava.hu

Daniel Freund szerint Orbán Viktor és Ursula von der Leyen paktumot kötött decemberben

, 12 hír, oldalnézet

megállapodás;Brüsszel;Orbán Viktor;uniós forrás;vétó;Ursula von der Leyen;Daniel Freund;

A magyar miniszterelnök és az Európai Bizottság (EB) elnökének háttéralkuját támasztja alá, hogy az EB a valaha volt leggyorsabban meghozott döntésével oldotta fel Magyarország számára a korábban zárolt EU-támogatások közül a már ki is fizetett 10,2 milliárd euró uniós forrást – nyilatkozta Daniel Freund Brüsszelben a 444-nek. A német európai parlamenti képviselő kezdeményezte, hogy az EP perelje be az EB-t a források feloldásáért.

A tavaly december 14-i EU-csúcsról lapunk azt írta, hogy nyolc órán át tartó tanácskozás után az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács csütörtök este úgy döntött, hogy a tagállamok megkezdik az uniós csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával. A döntést azonban Orbán Viktor nélkül hozták meg, aki korábbi ígéretétől eltérően nem vétózott, hanem elhagyta a termet, amikor kollégái határoztak. Ez volt az a bizonyos brüsszeli kávézás, amikor a magyar kormányfő előre egyeztetett koreográfia szerint hiányzott a teremből a „történelmi” döntés meghozatalakor.

Noha Orbán Viktor a decemberi csúcson még megvétózta Ukrajna 50 milliárd eurós EU-s támogatását, a február elsejére újra összehívott, néhány perc alatt véget ért tanácskozáson már megszavazta. Hogy miért? Freund szerint egyértelműen a megállapodás miatt. Felidézte, hogy az uniós források feloldásához szükséges magyar igazságügyi reform utolsó eleme december 13-án 12 óra körül jelent meg a Magyar Közlönyben, nem egészen 4 órával később pedig a Bizottság már fel is oldotta a forrásokat.