Egy szakértő szerint nem lesz évközi nyugdíjemelés, illetve nyugdíjprémium sem4Fénykép© nepszava.hu

Egy szakértő szerint nem lesz évközi nyugdíjemelés, illetve nyugdíjprémium sem

, 9 hír, 0 oldalnézet

Varga Mihály pénzügyminiszter néhány nappal ezelőtt bejelentette, a jövő évi költségvetésben 3,2 százalék körüli inflációval számol a kormány, a nyugdíjak pedig ezzel megegyező mértékben emelkedhetnek januártól. Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium volt államtitkára, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértője a Népszavának azt nyilatkozta, a tárcavezető túl korán, a szükséges adatok ismerete nélkül nyilatkozott.

Katona Tamás emellett azt mondta, szerint idén novemberben nem lesz kiegészítő nyugdíjemelés. Ezt azzal indokolta, hogy ugyan szeptembertől emelkedhet a pénzromlás és decemberi infláció már 5 százalék fölött lesz, de az év egészét nézve nem haladja meg a 6 százalékot, így korrekcióra nem lehet számítani. Hozzátette, szerinte nyugdíjprémium sem várható, mert ugyan a költségvetés 4 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, de ennek a fele sem valósul meg, a nyugdíjprémiumnak pedig a legalább 3,5 százalékos GDP-növekedés a feltétele.

A szakértő a Népszavának beszélt arról több százezer nyugdíjasnak rendívül alacsony az ellátása, az átlagnyugdíj összege 230 ezer forint, a medián érték, vagyis az az összeg, amennyinél az érintettek fele kevesebbet, fele pedig többet kap még ennél is alacsonyabb, alig haladja meg a 200 ezer forintot. „Ennyi pénzből gazdálkodni rendkívül kritikus élethelyzetet jelent” – tette hozzá.