Egyre több környezetvédőt gyilkolnak meg3Fénykép© magyarnarancs.hu

Egyre több környezetvédőt gyilkolnak meg

, 5 hír, oldalnézet

Egy másik felmérés alapján a párizsi klímamegállapodás 2015-ös elfogadása óta hetente négy aktivistát gyilkoltak meg, nem beszélve azokról a sokkal magasabb számokat produkáló esetekről, amikor erőszakos támadással, letartóztatással, halálos fenyegetéssel vagy perrel hallgattattak el valakit. Az információkat elemezve az is jól kirajzolódik, hogy az áldozatok 10 százaléka nő, többük ellen nemi erőszakot is elkövettek, a tavalyi gyilkossági esetek több mint fele pedig Kolumbiában és a Fülöp-szigeteken történt.

Kolumbiában 2019-ben másfélszer annyi környezetvédőt gyilkoltak meg, mint az előző évben, vagyis 64-et. Ennek okaként említi meg a Global Witness, hogy a kormány és a FARC (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői) gerillaszervezet közötti 2016-os békemegállapodás keretében nem gondoskodtak az ország pacifikálásáról, és azokra a területekre, amelyekről a FARC kivonult, benyomultak más fegyveres szervezetek, amelyek üldözik a környezetvédőket.

A Fülöp-szigeteken valamennyivel ezek az adatok mérsékeltebbek, itt 43 aktivistát gyilkoltak meg tavaly, összesen 13-mal többet mint 2018-ban. A lista harmadik helyén Brazília szerepel, ahol 24 aktivista esett gyilkosság áldozatául. Vagyis kijelenthető, hogy térségekre lebontva Latin-Amerika áll a legrosszabbul.