Együttműködésre készül a Széchenyi István Egyedem és a kínai járműóriás NIO3Fénykép© vg.hu

Együttműködésre készül a Széchenyi István Egyedem és a kínai járműóriás NIO

, 4 hír, 0 oldalnézet

A Nemzetgazdasági Minisztériumban került sor egyeztetésre a győri Széchenyi István Egyetem, a kínai elektromos járműipar úttörőjének számító NIO európai vállalata és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. között, amelyen együttműködési szándéknyilatkozat aláírásáról egyeztek meg a felek" - jelentette be szerdán a minisztérium.

A közlemény szerint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az egyeztetésen kifejtette, hogy a világon ma egy új ipari forradalom zajlik, amely egyértelműen a zöld átállásról szól és megújítja a mobilitást is. Hatalmas jelentőségű és rohamos tempójú az az energetikai fejlődés, amely globális szinten és Magyarországon is elindult.

Kitért arra is, hogy a közlekedésben már nem csupán zöld jövőről, hanem leginkább zöld jelenről lehet beszélni, és Magyarország időben lépett ezen a területen, ami azért is lényeges, mert a szakemberek szerint a zöld energia a magyar gazdaság jövőjét jelenti a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt. Hangsúlyozta, a 2024 áprilisában kiadott Versenyképességi Stratégia is nagy hangsúlyt fektet az innovatív megoldásokra alapuló járműiparra, valamint az abban rejlő növekedési potenciálokra. A mai stratégiai egyeztetés is ennek az építkezésnek újabb lépését jelenti.