Életveszélyes hurrikán tart Florida felé7Fénykép© infostart.hu

Életveszélyes hurrikán tart Florida felé

, 7 hír, 0 oldalnézet

A 255 kilométer per órás sebességgel haladó Milton hurrikán a mexikói Yucatán-félszigetnél jár, az amerikai nemzeti hurrikánközpont (NHC) előrejelzése szerint katasztrofális erővel érkezhet meg az amerikai partokhoz. A Milton hétfőn szinte példátlanul gyorsan, mindössze 18 óra alatt vált 1-es erősségű hurrikánból 5-ös erősségűvé, ami azt jelenti, hogy potenciálisan katasztrófát okozó viharrá vál.

A vihar miatt több mint egymillió embert szólítottak fel evakuálásra a veszélyeztetett területeken. Florida kormányzója, Ron DeSantis arra figyelmeztette a lakosságot, hogy fogytán az idő az evakuációra. „Arra kell készülnünk, hogy ez egy szörnyeteg lesz” – mondta a hurrikánról. A kormányzó a 67 megye közül 51-ben szükségállapotot hirdetett.

Az NHC figyelmeztetése szerint a Milton várhatóan tovább növekszik majd, és szerdán hihetetlenül veszélyes hurrikánként közelít Florida nyugati partvidéke felé. A jelenlegi előrejelzés szerint erre helyi idő szerint szerda este 7-kor (kelet-európai idő szerint csütörtök hajnali 1 óra körül) érheti el a szárazföldet, és a hurrikán középpontja Tampa környékén érheti el a félszigetet.