Elhárult a sztrájkveszély, aláírták az új kollektív szerződést a Magyar Állami Operaházban3Fénykép© nepszava.hu

Elhárult a sztrájkveszély, aláírták az új kollektív szerződést a Magyar Állami Operaházban

, 6 hír, oldalnézet

A Magyar Állami Operaház főigazgatója és az 1332 dolgozót képviselő szakszervezetek elnöke csütörtökön aláírták az intézmény belső életét, működését szabályozó új kollektív szerződést - áll az intézmény és az operai szakszervezetek a Magyar Távirati Irodhához eljuttatott közös pénteki közleményében.

Mint írják, ezzel egyidejűleg a két érdekképviselet - a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete és az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete - visszavonta februári közös sztrájkfelhívását, amelynek nyomán március 19-től öt napon át szüntették be a munkát az Opera egyes tárai, így téve lehetetlenné az előadások rendes megtartását.

A közleményben felidézik, hogy a sztrájkot március 24-én sikerült felfüggeszteni egy, az előző éjszaka kötött közbenső megállapodással, amelynek nyomán egy hónapon át zajlottak intenzív tárgyalások a felek között. Az új kollektív szerződés mellett hatályba lép az  új bérmegállapodás is, ennek nyomán a Magyar Állami Operaház dolgozóinak illetménye eléri, illetve megközelíti más kiemelt hazai kulturális szervezetek művészeinek és munkatársainak keresetét.