Először lehet női elnöke Mexikónak9Fénykép© infostart.hu

Először lehet női elnöke Mexikónak

, 11 hír, 0 oldalnézet

Történelmi győzelem várható Mexikóban, ugyanis első helyen áll Claudia Sheinbaum, ezzel ő lesz az első női elnöke az országnak – írja a BBC. Az exit poll szerint a 61 éves volt mexikóvárosi polgármester a szavazatok 56 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson, meggyőző fölénnyel megelőzve fő riválisát, Xóchitl Gálvezt.

Sheinbaum pártja, a Morena már győzelmet hirdetett, de Gálvez arra kérte híveit, hogy várják meg a hivatalos végeredményt, amelyet várhatóan hétfőn kora reggel hoznak nyilvánosságra. A választók a mexikói kongresszus valamennyi tagjáról és nyolc állam kormányzójáról, valamint Mexikóváros kormányfőjéről döntöttek. A mexikói kormány szerint a kampány során több mint 20 helyi jelöltet öltek meg országszerte, vasárnap pedig két ember meghalt Puebla államban a szavazóhelyiségek ellen elkövetett támadásokban.

A tudós végzettségű Sheinbaum, aki 2018 és 2023 között vezette Mexikóvárost, a leköszönő elnök, Andrés Manuel López Obrador támogatását élvezi. López Obrador 2018 óta volt hatalmon, de ezen a választáson nem indulhat újra, mivel Mexikó alkotmánya szerint az elnökök csak egyetlen hatéves ciklusra jogosultak. López Obrador egyébként nagy népszerűségnek örvend, a felmérések szerint 60 százalékos a támogatottsága, annak ellenére is, hogy a hivatalba lépésekor tett ígéretei közül sok maradt teljesítetlenül, de jól lépett fel a szegénység ellen és támogatta az idősek megsegítését is.