Ferenc pápa az olasz püspöki kar elnökét bízta meg az ukrajnai békemisszió vezetésével2Fénykép© sonline.hu

Ferenc pápa az olasz püspöki kar elnökét bízta meg az ukrajnai békemisszió vezetésével

, 8 hír, 0 oldalnézet

Ferenc pápa még április végén, magyarországi látogatásáról hazafelé tartó repülőgépén beszélt arról újságíróknak, hogy a pápai állam békemisszió létrehozásán munkálkodik azzal a céllal, hogy véget érjen a háború Ukrajnában. „Folyamatban van egy misszió (kialakítása), de ez még nem nyilvános” – mondta akkor a katolikus egyház feje. (Akkor még Ukrajna azt közölte, ők nem tudnak ilyesmiről.)

Most kiderült, Ferenc pápa megbízta Matteo Zuppi bíborost, az olasz püspöki kar elnökét, hogy vezesse ezt a békemissziót, amellyel a katolikus egyházfő megpróbálná elősegíteni az ukrajnai konfliktus lezárását, ezt szombaton jelentette be a Vatikán.

A hivatalos közlemény alapján a bíboros küldetésének célja, hogy „hozzájáruljon a feszültség enyhítéséhez Ukrajnában, abban a – Ferenc pápa által soha fel nem adott – reményben, hogy ez egy békefolyamatot indíthat meg”. A küldetés pontos részletei ugyanakkor még kidolgozás alatt állnak. Vatikáni diplomáciai források úgy tudják, a tervek szerint Zuppi külön folytatna tárgyalásokat Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.