Frankfurt lesz a pénzmosás elleni uniós küzdelem központja jövő év közepétől© nepszava.hu

Frankfurt lesz a pénzmosás elleni uniós küzdelem központja jövő év közepétől

, 4 hír, 0 oldalnézet

A brüsszeli közlemény szerint az új uniós hatóság székhelyét az uniós tanács és az uniós parlament képviselői kilenc tagállam – Belgium (Brüsszel), Németország (Frankfurt), Írország (Dublin), Spanyolország (Madrid), Franciaország (Párizs), Olaszország (Róma), Lettország (Riga), Litvánia (Vilnius) és Ausztria (Bécs) – kérelmei közül választotta ki.

Az uniós hatóság több mint 400 alkalmazottal 2025 közepén kezdi meg működését Frankfurtban.

Az AMLA közvetlenül felügyel majd bizonyos számú, az EU-ban a legkockázatosabbak közé tartozó hitelintézetet és pénzügyi intézményt, köztük a kriptoeszköz-szolgáltatókat, támogató szerepet fog betölteni a nem pénzügyi ágazat tekintetében, koordinálni fogja a pénzügyi információs egységeket a tagállamokban, és közigazgatási bírságokat szab majd ki súlyos jogsértések esetén.

Az EU 1991-ben fogadta el az első pénzmosási irányelvet. Az Európai Bizottság 2021 júliusában jogalkotási javaslatcsomagot terjesztett elő, hogy tovább erősítse a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályokat, és javítsa azok érvényesítését.