Gulyás Gergely: új korszak kezdetét látjuk Németországban2Fénykép© hirado.hu

Gulyás Gergely: új korszak kezdetét látjuk Németországban

, 7 hír, 0 oldalnézet

Magyarország egyetlen ország belpolitikájába sem kíván közvetlenül beleszólni, ugyanakkor figyelemmel kíséri Európa legerősebb államának politikai fejleményeit, és abban érdekelt, hogy Németországnak stabil kormánya legyen. Ebből a szempontból új korszak kezdetét látjuk, hiszen a két keleti tartományban a kormánypártok támogatottsága minimalizálódott, a három párt együtt sem éri el a 14 százalékot, Türingiában a 10 százalékot is alig

– így kommentálta a kancelláriaminiszter a Mandinernek a türingiai és szászországi német tartományi választások eredményét.

Amint arról beszámoltunk, a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) történelmi sikert ért el, miután a szélsőjobboldali párt nagy győzelmet aratott a türingiai tartományi választáson vasárnap. Az AfD a szavazatok közel egyharmadát szerezte meg, megelőzve a konzervatív CDU-t és messze megelőzve Németország három kormánypártját. Az eredmény a második világháború óta a szélsőjobboldal első győzelmét jelenti egy tartományi parlamenti választáson, bár kevés reménye van arra, hogy kormányt alakíthasson Türingiában.