Hét szerrel bővült a tiltott dizájnerdrogok listája3Fénykép© blikk.hu

Hét szerrel bővült a tiltott dizájnerdrogok listája

, 5 hír, 0 oldalnézet

Rétvári Bence kifejtette: a dizájnerdrogok különösen nagy veszélyt jelentenek a használókra nézve, hiszen összetételük és hatásuk sokszor bizonytalan, ezért beláthatatlan következményekkel járhat a fogyasztásuk. Folyamatos a versenyfutás a droglaborok és a rendőrség között, ezért fontos, hogy a tiltott szerek listája rendszeresen frissüljön és a rendőrök mielőbb fel tudjanak lépni a legújabb szerek terjesztőivel szemben is.

A hazai és a nemzetközi forgalomban megjelent, feltételezett új pszichoaktív anyagokkal folyamatosan bővül a dizájnerdrogok listája. Ennek megfelelően más tagállamok hatóságainak jelzése alapján egy új pszichoaktív anyag Magyarországon már azelőtt tiltólistára kerülhet, hogy az ténylegesen is megjelenne a terjesztőknél. A bűnüldöző hatóságok így előnybe kerülhetnek a kereskedőkkel szemben – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hét új pszichoaktív anyag került fel a nyári szezon elején a dizájnerdrogok tiltó listájára.

Az ebbe a kategóriába tartozó anyagokat 39 lefoglalásban azonosította a rendőrség. A további három anyag közül egy szintetikus LSD-származék, egy anyag nyugtató-altató hatású, egy pedig a nitazének csoportjába tartozó szintetikus opioid származék, amely súlyos egészségkockázatot jelenthet, kis dózisban is hatékony vegyület, így a túladagolás kockázata nagy. "E három, különböző hatású anyagból hazánkban még nem történt lefoglalás" - közölte Rétvári Bence.

E három, különböző hatású anyagból hazánkban még nem történt lefoglalás
Rétvári Bence,
Rétvári Bence: Hét szerrel bővítették a tiltott dizájner drogok…