Houstonban elkezdődött Kapu Tibor magyar űrhajós kiképzése5Fénykép© hirado.hu

Houstonban elkezdődött Kapu Tibor magyar űrhajós kiképzése

, 5 hír, 0 oldalnézet

Az Axiom Space hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy Magyarországgal, Lengyelországgal − az Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával − és Indiával partnerségben a három nemzet egy-egy űrhajósát küldi fel a Nemzetközi Űrállomásra következő küldetése, az Axiom Mission 4 (Ax-4) keretében - közölte hivatalosan a Axiom Space. A küldetés amerikai parancsnoka, Peggy Whitson mellett Kapu Tibor és a lengyel Slawosz Uznanski küldetésspecialisták, valamint az indiai Shubhanshu Shukla pilóta lesz a legénység tagja.

A legutolsó pillanatban küldte be a jelentkezését a következő magyar űrhajós – Kicsoda Kapu Tibor, mit lehet tudni róla?

A legénység kijelölt tagjai még a Nemzetközi Űrállomás működtetésében résztvevő nemzetközi partnerekből álló testület (Multilateral Crew Operations Panel) hivatalos jóváhagyására várnak - áll közleményben. Az Ax-4 küldetése nagy hangsúlyt helyez a tudományos kutatásra, a technológiatesztelésre és az űr kereskedelmi célú használatára. A küldetés célja az együttműködés elősegítése a tudás, a források és a lehetőségek megosztásán keresztül a résztvevő partnerekkel, amelyek így megszilárdíthatják vezető szerepüket a növekvő űrközösségben − teszik hozzá.