Ismét találkozott az amerikai és a kínai védelmi miniszter, és tárgyaltak is3Fénykép© hirado.hu

Ismét találkozott az amerikai és a kínai védelmi miniszter, és tárgyaltak is

, 9 hír, oldalnézet

Lloyd Austin és Tung Csün megbeszélése után a kínai minisztérium szóvivője „előremutatónak, gyakorlatiasnak és konstruktívnak” értékelte azt. Ilyen kétoldalú védelmi miniszteri tárgyalás tavalyelőtt szintén volt, de tavaly nem.

Pedig mindössze egy héttel ezelőtt tartott Kína ismét nagyszabású hadgyakorlatot Tajvan körül, amelyre mint egyik saját tartományára tekint, és fennhatóságát érvényesíteni is szeretné felette. A szigetet katonailag támogatja az Egyesült Államok, amely ugyan elismeri az „egy Kína” elvet, de ellenzi a sziget de facto független státuszának erőszakos megváltoztatását.

Peking nemrég azzal vádolta Tajvan új elnökét, Laj Csing-tőt, hogy „háborúba sodorja” a szigetet, és „veszélyes szeparatistának” nevezte a politikust. Ezenkívül Peking nem nézi jó szemmel Washington erősödő védelmi kapcsolatait az ázsiai-csendes-óceáni térségben, különösen a Fülöp-szigetekkel, valamint azt, hogy rendszeresen hadihajókat és vadászgépeket vezényel a Tajvani-szorosba és a Dél-kínai-tengerre.