Katonákat és rakétavédelmi rendszert küld Izraelbe Amerika6Fénykép© infostart.hu

Katonákat és rakétavédelmi rendszert küld Izraelbe Amerika

, 9 hír, oldalnézet

Izrael ugyanis válaszcsapást fontolgat Irán ellen az október elsejei tömeges rakétatámadás megtorlására. Washington ugyanakkor már figyelmeztette Jeruzsálemet, hogy visszafogott és arányos ellenlépésben gondolkodjon, ne robbantson ki regionális háborút a Közel-Keleten - jelentette a Reuters. Joe Bide elnök már közölte, hogy ellenzi az iráni atomprogram létesítményeinek rombolását

A most bejelentett fegyverszállítást és az azokat kezelő katonák Izraelbe küldését a Pentagon szóvivője, Patrick Ryder vezérőrnagy "az amerikai hadsereg által az elmúlt hónapokban végrehajtott szélesebb körű hadművelet részének" nevezte. Mint mondta a lépés célja az, hogy támogassa Izraelt és megvédje a térségben állomásozó amerikai erőket egy esetleges újabb támadástól, amit Irán, vagy valamelyik vele szövetséges szélsőséges csoport hajtana végre.

A Reuters arra hívja fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok eddig szinte csak hadgyakorlatok idején küldött katonákat Izraelbe. Erre eddig nem is lett volna szükség tekintettel arra, hogy a zsidó állam a Közel-Kelet egyik leütőképesebb haderejével rendelkezik.