Kötcsei piknik: új kihívásokra adhat ma választ a miniszterelnök2Fénykép© bama.hu

Kötcsei piknik: új kihívásokra adhat ma választ a miniszterelnök

, 5 hír, 0 oldalnézet

Tavaly a legfontosabb kérdést a 2024-es európai uniós választások jelentették. Tavalyelőtt az orosz–ukrán háború és annak Európára gyakorolt hatása kapott kiemelt figyelmet. A 2021-es rendezvényen a kormányfő leszögezte, hogy ha szét is esik az EU, „mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát”. Négy fő stratégiát fogalmazott meg ebben az évben, amelyekből nem enged:

A kötcsei piknik 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt. 2019-ben a miniszterelnök sok témát érintett: beszélt a családpolitika kiemelt szerepétől, a hazai és nemzetközi, döntően európai politikai helyzet értékelésétől kezdve a szomszédságpolitikán és annak gazdasági vetületein át a keresztény szabadság kérdéséig.

Várhatóan a megszokott módon egy komplex külpolitikai helyzetértékelést ad a miniszterelnök, illetve a háború jelenlegi állásáról is elmondja a véleményét, ugyanakkor belpolitikai áttekintés is várható tőle. Emlékezetes, a 2009-es kötcsei találkozón vázolta fel először Orbán Viktor a centrális erőtér elképzelését: vagyis a Fidesz középen van, és tőle jobbra-balra van egy nagyobb ellenzéki tömb, ez a felállás 2018-ig meghatározta a magyar politikát.