Lábszárból vett ideget ültettek egy nő szemébe, megmentették a látását a Semmelweis Egyetem orvosai5Fénykép© blikk.hu

Lábszárból vett ideget ültettek egy nő szemébe, megmentették a látását a Semmelweis Egyetem orvosai

, 7 hír, 0 oldalnézet

Számos betegség – például cukorbetegség, tumor, arcidegbénulás vagy akár a vírusos fertőzés okozta megbetegedés – is okozhatnak olyan szaruhártya-idegi elváltozásokat, amely során a beteg szemfelszíne elveszti érzékelési képességét. Emiatt nem kezd el automatikusan könnyezni a szeme, vagy nem csukja be, ha belerepül egy bogár.

Amerikai orvosok a probléma orvoslására kitaláltak egy műtéti eljárást, amit most az országban elsőként a Semmelweis Egyetem plasztikai sebészei és szemészei alkalmaztak először. Az intézmény közlése szerint a speciális beavatkozás során a középkorú női beteg lábszárából vettek ki egy 15 centiméteres idegszálat úgy, hogy az a lábban se okozzon funkcióromlást, majd ezt ültették be a páciens egyik érzőidege, valamint a szaruhártyája közé.

„Ezt a technikát olyan kórképeknél használjuk, amikor a szemfelszín érzéketlensége miatt nem érzi a beteg, ha valamilyen sérülés keletkezik a szaruhártyán, vagyis nem megfelelő a szem védekezési mechanizmusa. Ennek következtében az is előfordulhat, hogy a beteg elveszíti a pislogási reflexét, a könny nem mossa át a szemét, ezért az folyamatos irritációnak van kitéve. Ez oda vezethet, hogy fekélyek alakulhatnak ki a szemen, amelyek végül vakságot is okozhatnak” – magyarázta a betegséget Klárik Zoltán, az egyetem plasztikai sebésze.