Legmagasabb szintre emelte a szerb hadsereg készültségét Vucic12Fénykép© hirado.hu

Legmagasabb szintre emelte a szerb hadsereg készültségét Vucic

, 19 hír, 0 oldalnézet

Aleksandar Vucic szerb elnök a legmagasabb szintre emelte a szerb hadsereg készültségi szintjét, miután arról érkeztek hírek, hogy a koszovói különleges rendőri erők a szerb lakossággal szemben erőszakosan lépnek fel Zvecanban, Zubin Potokban és Leposavicban.

A szerbiai Telegraf információi szerint Vucic arra is utasította a hadsereget, hogy induljon meg haladéktalanul a szerb-koszovói adminisztratív határ irányába. A szerb közszolgálati televízió (RTS) helyszíni jelentése szerint Zvecanban a rendőrök összecsaptak a helyi szerbekkel, akik meg akarták akadályozni, hogy a településen újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere belépjen az önkormányzat épületébe. A rendőrség könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta szét a tömeget. Ezt követően más észak-koszovói településeken is zavargások törtek ki.

Zvecan, Leposavic és Zubin Potok polgármesterei csütörtökön tették le polgármesteri esküjüket azt követően, hogy áprilisban előrehozott polgármester-választást tartottak négy koszovói településen, mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű polgármesterek. A részvételi arány 3,47 százalékos volt, ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek nyilvánította a választást, amelyet a helyi szerbek és Belgrád is elfogadhatatlannak nevezett.