Lemondások az ukrán kormányban10Fénykép© portfolio.hu

Lemondások az ukrán kormányban

, 22 hír, oldalnézet

Jelentős kormányátalakítás kezdődött meg Ukrajnában – írja a BBC. Kedden lemondott többek között Alekszandr Kamyshin stratégiai ipari miniszter, Denys Maliuska igazságügyi miniszter, Ruszlan Sztrilets környezetvédelmi miniszter, Olha Sztefaniscsina és Iryna Verescsuk miniszterelnök-helyettesek, valamint Vitalij Koval, az ukrán állami ingatlanalap vezetője. Elnöki rendelet értelmében elbocsátották az elnök egyik legmagasabb rangú tanácsadóját, Rosztyiszlav Surmát is.

David Arakhamia, a kormányzó Nép Szolgája párt parlamenti frakcióvezetője a Telegramban azt írta: „Az ígéreteknek megfelelően a héten nagyszabású kormányátalakítás várható. A Miniszteri Kabinet személyi állományának több mint 50%-a kicserélődik. (…) Holnap lesz az elbocsátások napja, holnapután pedig a kinevezések napja” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóbeszédében azt mondta, hogy az állami intézményeket „úgy kell kialakítani, hogy Ukrajna elérje mindazokat az eredményeket, amelyekre szükségünk van”, mielőtt a jövő hónapban az Egyesült Államokba utazik, ahol várhatóan „győzelmi tervet” mutat be Joe Biden elnöknek.