Letette miniszteri esküjét Hankó Balázs8Fénykép© bama.hu

Letette miniszteri esküjét Hankó Balázs

, 12 hír, oldalnézet

Letette tárcavezetői esküjét az új kulturális és innovációs miniszter, Hankó Balázs. A kinevezést Sulyok Tamás köztársasági elnöktől vette át, de jelen volt a nagy eseményen Orbán Viktor miniszterelnök, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter és Szabó Attila László, a Sándor-palota főigazgatója is.

Előzőleg Hankó Balázs az MTI-nek nyilatkozott. Megújulnak az ágazati készségtanácsok, amelyekben a szakképzés és a gazdaság mellett mostantól a felsőoktatás szereplői is helyet kapnak - ígérte. Hankó Balázs közölte, az újítás célja, hogy a szakképzés mellett a felsőoktatás is sokkal intenzívebben, a gazdaság igényeinek megfelelően működjön. Kiemelte, hogy mindez azért fontos, mert a „versenyképes magyar modell” lényege az együttműködés a megújult szakképzés, a megújult felsőoktatás és a magyar gazdaság között azért, hogy a magyar fiatalok sikeresekké váljanak.

A miniszter még államtitkári minőségében elmondta, a magyar szakképzés a tradicionális szakmák mellett az új, a technológia-intenzív és a gyártási csúcstechnológiát elősegítő szakmákban is jól teljesít. Emellett vonzó is, hiszen az általános iskola 8. osztálya után 10-ből hatan választják a szakképzést. Kitért azért a felsőoktatásra is, amelynek szerinte „jól sikerült” a megújítása.