Magyarország szavazati jogának felfüggesztését kéri 63 európai parlamenti képviselő3Fénykép© nepszava.hu

Magyarország szavazati jogának felfüggesztését kéri 63 európai parlamenti képviselő

, 8 hír, oldalnézet

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követelik az Európai Parlament képviselői a magyar miniszterelnök sokat bírált oroszországi és kínai útja után – írja a birtokába levél alapján a Politico. A lap szerint összesen 63 EP-képviselő fordult Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Roberta Metsola európai parlamenti elnökhöz, hozzátéve, Orbán Viktor miniszterelnök

Magyarország július 1-jén vette át az EU féléves soros elnökségét Belgiumtól, Orbán azóta Kijevbe, Moszkvába, Pekingbe és Washingtonba is elment egy békemissziónak hívott turné keretei közt. Bár a kormány hangsúlyozta, hogy Orbán nem az EU-t képviselte a tárgyalásokon, ez közel sem volt annyira egyértelmű se Orbán kommunikációjából, se például Vlagyimir Putyin reakcióiból.

A képviselők a levélben azt írták, hogy Orbán „több diplomáciai látogatást tett, többek közt Ororszországban Putyinnál és Hszi Csinpingnél Kínában”, ezeken az utakon pedig szándékosan félrevezettésre használta fel a soros elnökségi pozícióját.