Meghalt Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter5Fénykép© hirado.hu

Meghalt Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter

, 7 hír, 0 oldalnézet

Meghalt szombaton Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, kormányfőhelyettes, a TOP 09 párt egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke. Az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás utáni cseh politika egyik meghatározó személyiségét 85 éves korában Bécsben érte a halál – jelentette a CTK hírügynökség vasárnap, vezető cseh politikusok reagálását is idézve.

A történelmi cseh-német arisztokrata Schwarzenberg család az 1948-as csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után Ausztriába emigrált. A család cseh ágához tartozó Karel Schwarzenberg 1989 előtt politikailag és anyagilag is támogatta a csehszlovákiai ellenzéket, a rendszerváltás után visszatért Csehszlovákiába és az államfővé választott Václav Havel első hivatalvezetője lett.

Aktívan bekapcsolódott a politikába, és két ízben is külügyminiszter volt (2007-2009, 2010-2013). A 2013-as, első közvetlen cseh elnökválasztáson a szavazatok 45 százalékának megszerzésével Milos Zeman mögött a második lett. A kampányban élesen bírálta a 2. világháború után kiadott Benes-dekrétumokat.