Megvan Magyar Péter pártjának első önkormányzati megállapodása2Fénykép© economx.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első önkormányzati megállapodása

, 7 hír, 3 oldalnézet

A teljes választói közönségen belül a Mi Hazánk EP-listája 6, a Momentum és a Kétfarkú Kutyapárté 5-5 százalékot kapna – a biztos elmenetelt ígérő pártválasztók körében mért 8, 7 és 5 százalékok április első felében mindegyik pártnál mandátumesélyt jelentenek, de április elején erre a Mi Hazánknak volt a legnagyobb esélye. Magyar Péter nem a Fidesztől, sokkal inkább az ellenzéki pártoktól vesz el szavazókat a Závecz eredményei szerint, amit a 24.hu közölt.

Ha az aktuális pártpreferenciákat vesszük alapul, amelyben nincsen Magyar Péter pártja felsorolva, akkor indulása esetén odaadja szavazatát a Momentum szavazóinak 37%-a; a második legnagyobb veszteség a Kétfarkú Kutyapártot éri, támogatóinak 22%-a Magyar Péterhez vándorol; a többi ellenzéki párttól kevés szavazót visz el, táboruk 4-6 százalékát; az „egyéb pártok” támogatóinak (akikről azt feltételezik, hogy részben „eredeti” Magyar Péter-hívők, hiszen az ő neve s pártja nem szerepelt az aktuális pártpreferenciák mérésekor) hattizede támogatja indulása esetén a politikust.

A pártnélküliek egytizede igazolt – neve felbukkanásakor – Magyar Péterhez. Akár az egyéb pártokból, akár a pártnélküliekből került valaki Magyar Péter támogatói közé, nem zárható ki a Závecz szertin, hogy korábban, pár hónappal ezelőtt Fidesz-szavazó lehetett, és a kegyelmi ügy hatására elpártolt onnan.