Nagy Márton bemutatta a kormány nagy új gazdasági akciótervét6Fénykép© borsonline.hu

Nagy Márton bemutatta a kormány nagy új gazdasági akciótervét

, 8 hír, 0 oldalnézet

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ismertette a kormány gazdaságpolitikai céljait és várakozásait a következő évekre vonatkozóan a Budapest Economic Forum nevű konferencián. A tárcavezető szerint a nemrég elfogadott új gazdaságpolitikai akcióterv három pillére fogja meghatározni a következő években a kormányzati lépéseket.

Nagy Márton felidézte: a három pillér a megfizethető lakhatás biztosítása, a jövedelmek vásárlóerejének növelése, valamint a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) támogatása érdekében a Demján Sándor program elindítása. A miniszter elmondta, a GDP az idén 1,5 százalék alatt bővül, miután a harmadik negyedévben nem teljesül a piaci várakozás, ugyanakkor 2025 első negyedévében nagyobb ugrásra számítanak, a GDP 3 százalék felett emelkedhet, majd a 3-4 százalékos sávban mozoghat.

Az új gazdaságpolitikai akcióterv három pillérét ismertetve a nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a lakhatás területén reális célkitűzés évente minimum 25 ezer új lakás építése. Szintén reálisnak nevezte a megfizethető négyzetméterárak, illetve a megfizethető albérletárak elérését. Hangsúlyozta, hogy a lakáshitel-kamatoknak vissza kell térniük az 5 százalék alá. A "lakásinfláció" elszabadult, és jelenleg nincs, ami megállítsa - fogalmazott.