Nem szállít tovább fegyvereket Lengyelország Ukrajnának10Fénykép© portfolio.hu

Nem szállít tovább fegyvereket Lengyelország Ukrajnának

, 16 hír, 3 oldalnézet

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerda esti rendkívüli tévébeszédében bejelentette, hogy Lengyelország leállítja az Ukrajnának szánt fegyverek szállítását – írja a BBC. A lépésre az ukrán gabonaexport miatt kialakult diplomáciai feszültség gyors eszkalálódása után szánta el magát a lengyel kormány. Ukrajna így legerősebb katonai és diplomáciai szövetségesét veszítheti el, ha nem sikerül rendezni a két ország közti vitás kérdéseket – számol be az RTL. Lengyelország eddig 320 szovjet harckocsit és 14 MiG-29-es vadászgépet küldött Ukrajnának.

„Nem szállítunk tovább fegyvereket Ukrajnába, inkább több modern fegyvert vásárolunk Lengyelországnak” – mondta Mateusz Morawiecki. A lengyel államfő kirat amellett, hogy Lengyelország egy katonai csomópont fenntartásával segíti Ukrajnát az „orosz barbár” legyőzésében, de nem hajlandó beleegyezni abba, hogy Lengyelország piacát destabilizálja a gabonaimport – jelentette a Pap lengyel hírügynökség. Az Ukrajnába irányuló fegyverexport nem áll le teljesen, mivel a lengyel PGZ gyártó mintegy 60 Krab tüzérségi fegyvert küld a következő hónapokban.

A diplomáciai feszültség kiindulópontja az, hogy májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó behozatalát. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt, hiszen a szomszédos országokba irányuló ukrán gabonaáradat hatással volt azok jövedelmére. A hét elején Ukrajna keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) ezen országok ellen a tilalmak miatt , amelyek szerinte megsértették a nemzetközi kötelezettségeket.