Németh Zsolt szerint Tusványos lesz Orbán Viktor békemissziójának fő állomása7Fénykép© nepszava.hu

Németh Zsolt szerint Tusványos lesz Orbán Viktor békemissziójának fő állomása

, 12 hír, 0 oldalnézet

Jobb párbeszédet folytatni, mint konfrontációba bocsátkozni – foglalta össze Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, hogy mit is gondol az idei „Jobb pályán” mottójú Tusványosról, azaz a július 23-28. között tartandó XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborról. A kormánypárti politikus szerint Tusványos fő ereje, hogy mindig is a kooperáció, a párbeszéd és nem a konfrontáció, a monológ volt a sajátja. A rendezvénynek idén is Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szombati beszéde lesz a középpontban, ami szerinte most „a békemisszió fontos állomása lesz”.

Németh Zsolt az orosz-ukrán háborút politikai korszakhatárnak nevezte, kiemelve: a háború és béke kérdése meghatározza a következő évtizedeket, a politikai, közéleti kérdések mellett a gazdaság jövőjét is. A magyar miniszterelnök békemisszióját pedig már most sikeresnek nevezte. – „Egyedülálló az a visszhang, amelyet a békemisszió kiváltott, és érzékelhető a trendfordulat a békenarratívákban. Egyre erőteljesebb visszhangot kap, hogy nem lehet katonai megoldásban gondolkodni, hanem diplomáciai megoldásra van szükség” – hangoztatta.

A fideszes politikus szerint ugyanis a tűzszünetre vonatkozó javaslatuk nem szolgál orosz érdeket: „Szemben Olaf Scholz német kancellár kijelentésével, nem az ukrán kapitulációt célozzák, hanem az esélyt arra, hogy Ukrajna szuverén, demokratikus országgá válhasson”.