Növényvédő szert vont ki a forgalomból a Nébih7Fénykép1Videó© origo.hu

Növényvédő szert vont ki a forgalomból a Nébih

, 8 hír, 0 oldalnézet

Próbavásárlással jutottak 3,5 kilogramm cirill betűs, valamint érvényes forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel nem rendelkező növényvédő szerhez egy magánszemélytől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei márciusban. Az akciót további ellenőrzés követte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, végül több mint harminc kilogramm kockázatosnak számító növényvédő szert vont ki a forgalomból a hatóság.

A két vizsgálat végül összesen 32 kilogramm növényvédő szer forgalomból való kivonásával, forgalmazásának és felhasználásának megtiltásával, valamint zár alá vételével zárult. További súlyos szabálytalanságot jelentett, hogy a növényvédő szereket üzleten kívül, működési és növényvédő szer forgalmazási, vásárlási, felhasználási engedély nélkül értékesítették.

A forgalomból kivont, zár alá vett engedélyköteles termékek mennyisége megközelítőleg 100 hektár növényi kultúra kezelésére lett volna elegendő. Az eljárás és a bírság megállapítása még folyamatban van. Az érintett magánszemély adatai elérhetőek a Nébih jogsértés listáján.