Orbán Viktor kapta idén a kitüntetést, amit Dodik tavaly Putyinnak adott3Fénykép© infostart.hu

Orbán Viktor kapta idén a kitüntetést, amit Dodik tavaly Putyinnak adott

, 4 hír, oldalnézet

Rettegnek Brüsszelben attól, hogy Orbán Viktor lesz az Európai Tanács elnöke. Előfordulhat ugyanis, hogy a magyar kormányfő veheti át a vezetését, miután a testület jelenlegi elnöke Charles Michel európai parlamenti képviselőjelöltként indul a júniusi választásokon. Orbán Viktor Magyarország soros elnöksége idején tölthetné be a tisztséget, ami azt jelentené, hogy ő vezetné az Európai Tanács, illetve az állam- és kormányfőkből álló tanács üléseit is.

Brüsszelben állítólag pánik tört ki a hír hallatán.

Körülbelül így foglalhatók össze a kormánysajtóban megjelent tudósítások, amelyek a brüsszeli forrásra, a Politicóra hivatkozva azt is írják, az uniós tagállamok vezetői közül többen kétségbeesetten szeretnék elkerülni, hogy Orbán Viktor vezesse hat hónapig az Európai Tanácsot. Az amerikai lap szerint ennek egyebek mellett az Ukrajna támogatása és a magyar jogállamiság körül kialakult vita az oka. A kérdésben megszólalt a miniszterelnök sajtófőnöke is, aki nem volt ennyire beszédes.

Nem titok, hogy Orbán Viktor szalonképtelenné vált az EU testületeiben, így az sem légből kapott, hogy az uralkodó politikai ízlés számára nem a magyar kormányfő a legmegfelelőbb személy az unió legerősebb döntéshozó testületének vezetésére. Ugyanakkor érthető magyar részről a stratégiai nyugalomra intés is.