Orbán Viktor megérkezett Kínába4Fénykép© 168.hu

Orbán Viktor megérkezett Kínába

, 7 hír, 0 oldalnézet

A magyar miniszterelnök most Moszkvából Azerbajdzsánba, vagyis a Türk Államok tanácskozására vezető úton beszélt a svájci Weltwoche munkatársának, Roger Köppelnek arról, mi történt pontosan Moszkvában. Az Index beszámolója szerint az újságíró elsőként azt a kérdést tette fel Orbán Viktornak: „Találkozott Vlagyimir Putyinnal a Kremlben. Milyen érzés tárgyalni egy olyan emberrel, aki 6500 nukleáris robbanófej felett rendelkezik?”

– közölte Orbán a válaszában. Hozzátette ugyanakkor, hogy 14. alkalommal találkozott Putyinnal, ezért már ismerős volt számára ez az érzés. Arra a kérdésre, hogy miként készült fel a találkozóra mentálisan, azt mondta: először 2009-ben találkoztak Putyinnal Szentpéterváron, amikor még ellenzékben volt, és akkor még arról beszéltek, hogy a két ország konfliktusokkal terhelt történelme fényében milyen kétoldalú kapcsolatokat tudnának kialakítani.

Köppel később felvetette, hogy Orbán Viktort sokan kritizálják amiatt, hogy túl barátságos az oroszokkal. „Elsősorban a magyarok és a béke barátja vagyok […]. Azért tárgyaltam Putyinnal, mert a legrövidebb és leggyorsabb megoldás ahhoz, hogy lezárjuk a háborút és békét hozzunk létre” – válaszolta a felvetésre a kormányfő, majd megjegyezte, a Kremlben tett látogatást teljes titokban egyeztették le.