Orbán Viktor: tűzszünetre van szükség, mert már nincsen ésszerű vita az oroszok és a Nyugat között© kemma.hu

Orbán Viktor: tűzszünetre van szükség, mert már nincsen ésszerű vita az oroszok és a Nyugat között

, 4 hír, 2 oldalnézet

Wolfgang Schüssel és Orbán Viktor a Karmelita kolostor könyvtárában ültek le egy beszélgetéshez. A volt osztrák kancellár azzal indított, hogy szerinte a következő években Közép-Európa válhat a kontinens „egyik legfontosabb régiójává.” Ezzel kapcsolatban arról kérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy ő miként látja az elkövetkező évtizedet – írja a Mandiner. Orbán Viktor elmondta: Közép-Európa fejlődésével kapcsolatban nincsenek kétségei, de a nyugati országok prosperitásával kapcsolatban annál inkább. Szerinte az a nagy kérdés, hogy képesek leszünk-e az egész kontinenst az Unióban tartani.

„Először is: elavult a jóléti állam modellje. Ha a nyugati országok fenn akarják tartani a magas jóléti szintjüket, anélkül, hogy gondoskodnának arról, hogy az emberek munkát vállaljanak, akkor a rendszernek vége. Ezért kell mindenkinek munkát biztosítani. Az embereknek csak teljesítmény árán szabadna elérniük a jólétet. Másodszor ott a biztonság kérdése. A nyugati társadalmakban a szabadságot és a biztonságot két egymással szembeálló fogalomnak tekintik. Ezért rossz a közbiztonság, különösen a nagyvárosokban. (...) Harmadszor ott a migráció kérdése.

Ha a nyugati országok nem elég erősek ahhoz, hogy a saját határaikat ellenőrizzék, és az illegális migráció a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor ennek nagyon sok kellemetlen következménye lesz, mint például a párhuzamos társadalmak vagy a kulturális bizonytalanságok