Orosz fogságban meghalt egy ukrán újságírónő, az ukránok csapást mértek egy Krasznodar melletti katonai repülőtérre5Fénykép© hirado.hu

Orosz fogságban meghalt egy ukrán újságírónő, az ukránok csapást mértek egy Krasznodar melletti katonai repülőtérre

, 6 hír, oldalnézet

Alapos és független vizsgálatot követel az orosz fogságban elhunyt Viktorija Roscsina ukrán újságírónő halála körülményeinek mihamarabbi tisztázására az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) – közölte pénteken a testület szóvivője. Kiemelte: az EU-t megdöbbentették az ukrán újságíró törvénytelen és önkényes orosz fogságban bekövetkezett haláláról szóló jelentések.

– Sorsa tragikus emlékeztető a megszállt ukrán területeken és Oroszországban fogva tartott több ezer emberre, valamint az orosz hatóságok elnyomására. Ő a tizenharmadik újságíró, akit megöltek Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziójának kezdete óta – olvasható a brüsszeli testület közleményében.

Amint arról lapunk is beszámolt, Petro Jacenko, az ukrán hadifoglyok visszatérésével foglalkozó koordinációs központ vezetője az ukrán állami televíziónak elmondta, hogy orosz fogságban elhunyt Viktorija Roscsina. Halálának körülményei egyelőre nem ismertek. Az újságírónőt fogolycsere keretében ki akarták adni. Szabadon bocsátásának egyik lépcsőfoka volt, hogy Taganrogból Moszkvába helyezték át. Az utóbbi időben Roscsina szabadúszó újságíróként dolgozott az Ukrajinszka Pravdának.