Pontosan elmondta Vlagyimir Putyin, milyen esetben használhat Oroszország atomfegyvert4Fénykép© hirado.hu

Pontosan elmondta Vlagyimir Putyin, milyen esetben használhat Oroszország atomfegyvert

, 5 hír, 0 oldalnézet

„Fenntartjuk a jogot magunknak arra, hogy atomfegyvert vessünk be abban az esetben, ha agresszió érné Oroszországot vagy Fehéroroszországot mint a Szövetségi Állam részét” – hangsúlyozta az orosz államfő. Mint mondta, az atomfegyver bevetésének lehetősége egyebek között abban az esetben is fennáll, „ha az ellenség hagyományos fegyverekkel okoz nagyon súlyos fenyegetést” Oroszország szuverenitására. Kiemelte, hogy ezeket a kérdéseket egyeztették a fehérorosz féllel, így Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel is.

Putyin az ülésen javaslatot tett a nukleáris doktrína, vagyis a nukleáris elrettentésre vonatkozó állami politika alapjai reformjának megvitatására. „A katonai doktrínával együtt ebben a dokumentumban van részletesen lefektetve Oroszország nukleáris stratégiája. Mindenekelőtt rögzítve van az atomfegyverek bevetésének alapelve, különösen ami a nukleáris erők használatát, az ország szuverenitása védelmének végső eszközét illeti” – húzta alá.

„Mi mindig a lehető legnagyobb felelősséggel viseltetünk az ilyen kérdések iránt, nagyon jól tudván, milyen kolosszális erővel bírnak e fegyverek; ezért is igyekeztünk megerősíteni a globális stabilitás nemzetközi jogi alapját, nem akarván engedni az atomfegyverek, illetve komponenseik elterjedését” – mondta Putyin.