Razziát tartott a koszovói rendőrség a szerb kormány épületeiben3Fénykép© magyarnarancs.hu

Razziát tartott a koszovói rendőrség a szerb kormány épületeiben

, 5 hír, 0 oldalnézet

Elbert Krasniqi koszovói helyi önkormányzati miniszter a Koha Ditore című pristinai napilap szerint azt mondta, a cél a koszovóival párhuzamos szerb intézmények felszámolása volt. Milos Vucevic szerb miniszterelnök szerint viszont a helyi szerbeket akarták megfélemlíteni, ezért a nemzetközi közösség közbelépését sürgette.

Májusban az okozott feszültséget a két fél között, hogy a koszovói rendőrség a szerbiai postatakarékpénztár hat észak-koszovói kirendeltségén tartott razziát, majd bezáratta az intézményeket, mert szerb dinárt talált a széfekben, holott ez a pénznem már nem hivatalos fizetőeszköz Koszovóban. Washington csalódottságának adott hangot az akció miatt.

A Koha Ditore a mostani koszovói lépés kapcsán arról így, hogy amiatt az amerikai adminisztráció is nemtetszését fejezte ki. James O'Brien, az Egyesült Államok Európáért és Eurázsiáért felelős miniszterhelyettese felszólította Koszovó miniszterelnökét, Albin Kurtit, hogy működjön együtt a nemzetközi közösséggel, melynek számos tagja provokatívnak tartja ezeket a koszovói lépéseket.