Rekordalacsony a regisztrált álláskeresők száma júniusban4Fénykép© hirado.hu

Rekordalacsony a regisztrált álláskeresők száma júniusban

, 4 hír, 0 oldalnézet

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2024 júniusában rekord alacsony szintre csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a regiszterben jelenleg mindössze 222,8 ezren szerepelnek, ami a rendszerváltás óta mért legalacsonyabb júniusi adat. Ez 2023 júniusához képest közel 1,5 ezer fős, a megelőző hónaphoz viszonyítva pedig több mint 3 ezer fős csökkenést jelent – hívta fel a figyelmet keddi közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az adatokat értékelve kiemelte: az aktivitás növelését célzó kormányzati intézkedések eredményesek, hiszen miközben a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van, addig a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt mintegy 70 ezerrel nőtt, vagyis a munkaerőpiacra lépők szinte azonnal el is tudnak helyezkedni.

Czomba Sándor emlékeztetett: a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan háromszor magasabb fizetésért, miközben 2010 elejéhez képest több mint 400 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.