Romániai falunál lesz a NATO legnagyobb európai légibázisa3Fénykép© blikk.hu

Romániai falunál lesz a NATO legnagyobb európai légibázisa

, 6 hír, 3 oldalnézet

A romániai Mihai Kogalniceanu (MK) légibázis – amely nevét a közeli kis faluról kapta – lesz Európa legnagyobb NATO-bázisa, nagyobb, mint a németországi Ramstein – állítja helyszíni riportjában a BBC, melyet a hvg.hu szemlézett.

Az MK-bázis hamarosan egy – nemrég Norvégiától vásárolt – román F-16-osokból álló századdal, valamint MQ-9 Reaper drónokkal és egy katonai várossal bővül, és itt állomásozik majd 32 ország NATO-hadseregének, légierejének és haditengerészetének személyzete is. A legfrissebb érkezők most a finnek, a bázison pedig régebb óta 1840 amerikai katona is állomásozik.

Charlie Tagg brit pilóta azt mondja, Oroszország ukrajnai inváziója megváltoztatta mind azokat a területeket, amelyek felett repül, mind a misszió stratégiai helyzetét. Utolsó bevetésén, 2021-ben a NATO vadászpilótái messze a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett repültek. Most azonban ragaszkodnak a román és bolgár felségvizek feletti 12 tengeri mérföldes zónához, “hogy elkerüljék a félreértéseket, az oroszokkal való eszkalációs helyzeteket”.