Segítséget kér Görögország az erdőtüzek megfékezéséhez© bama.hu

Segítséget kér Görögország az erdőtüzek megfékezéséhez

, 5 hír, 2 oldalnézet

A görög kormány hétfőn az európai uniós polgári védelmi mechanizmus beindítását kérte az Athén környékén vasárnap délután keletkezett tüzek megfékezésére. A görög hatóságok jelezték, hogy egyelőre francia, olasz, román és cseh tűzoltóegységeket és légi oltásra képes repülőgépeik bekapcsolódását várják az oltásba, de már Spanyolország, Ciprus és Törökország is felajánlotta a segítségét – írja az MTI.

Az Európai Bizottság 2001 októberében hozta létre az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát azzal a céllal, hogy megerősíteni az együttműködést polgári védelem területén, mindezt a megelőzés, a felkészültség és a katasztrófákra való válaszadás javítása érdekében. Vészhelyzet esetén bármely ország kérhet segítséget az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

A hatóságok szerint sűrű füst okozta légzési problémák miatt sok embert kellett kórházba szállítani, valamint több települést, köztük a mintegy 30 kilométerre északra fekvő Maratont és a 14 kilométerre északkeletre található Vrilísziát és Néa Pendélit ideiglenesen ki kellett üríteni. Jelenleg 25 főváros környéki helység lakóinak folyik az ideiglenes kitelepítése.