Sok olyan jobboldali párt van még Európában, amelyek illeszkednek ebbe képbe2Fénykép© kemma.hu

Sok olyan jobboldali párt van még Európában, amelyek illeszkednek ebbe képbe

, 5 hír, 0 oldalnézet

A június 9-i európai parlamenti választáson összeurópai szinten egyértelműen a jobboldali, nemzeti erőket jutalmazták a választópolgárok, míg a liberális és zöld frakciók gyengültek. Az Európai Néppárt, amely magát jobbközép erőként határozza meg, ennek ellenére ismét elárulta a jobboldali választókat, és a balliberális erőkkel épít szövetséget. A Fidesz-KDNP és más, jobboldali európai erők megelégelték, hogy Brüsszelben nem figyelnek oda a választók akaratára, és ennek tudható be ez az új kezdeményezés.

A patrióta manifesztum összefoglalja azokat a közös pontokat, amelyekben a szövetségre lépett erők egyetértenek. Ide tartozik a migráció elutasítása, Brüsszel túlhatalmának megtörése, vagy éppen a versenyképes európai gazdaság felépítése.

Ha megnézzük az elmúlt hetek-hónapok európai politikai eseményeit, akkor több ponton is nagy változásokat látunk. A legtöbb eddigi pártcsaládban vannak-voltak kilépések, így tett például a liberálisoknál az Andrej Babiš vezette ANO, az Európai Néppártnál a KDNP vagy éppen a szocialistáknál Robert Fico pártja, a Smer.