Svédország kiadta Törökországnak a Kurdisztáni Munkáspárt egyik tagját4Fénykép© 168.hu

Svédország kiadta Törökországnak a Kurdisztáni Munkáspárt egyik tagját

, 5 hír, 6 oldalnézet

Svédország nagy lépést tett, hogy Törökország jóváhagyja a NATO-csatlakozását, és a török média szerint kiadta a Törökországban betiltott és terrorszervezetnek tartott Kurd Munkáspárt (PKK) egyik hazájában korábban elítélt tagját, Mahmut Tatot, akit török területen azonnal le is tartóztattak. Ankara arra hivatkozva nem ratifikálta eddig Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, mert – s ezzel a váddal elsősorban Stockholmot illetik – állítólag támogatják a „kurd terroristákat”.

Az Anadolu hírügynökség közlése szerint Tat péntek este érkezett Isztambulba, majd tartóztatta le a török rendőrség. A férfit, egy dersimi buszsofőrt szombaton bíróság elé állították, a grémium elrendelte az őrizetbe vételét. Törökországban korábban több mint hat év börtönre ítélték. 2015-ben menekült Svédországba a büntetés letöltése elől.

A NATO mintegy fél éve állapodott meg Svédország és Finnország felvételéről, a csatlakozásukat pedig az észak-atlanti szövetséghez eddig két állam, Törökország és Magyarország nem ratifikálta. Orbán Viktor – akinek a kormányát azzal vádolják, hogy azért lebegteti a ratifikálás időpontját, mert így akarja kicsikarni az Európai Uniótól a felzárkóztatási és a helyreállítási pénzeket – ígérte szerint a kérdést a 2023-as ülésszakon fogják parlament  elé vinni, Törökország viszont eddig semmiféle dátumot sem közölt a ratifikációra.