Svédország nélkül is csatlakoznának a NATO-hoz a finnek7Fénykép© hirado.hu

Svédország nélkül is csatlakoznának a NATO-hoz a finnek

, 8 hír, 0 oldalnézet

A két északi ország csatlakozása nemcsak biztonságpolitikai kihívásokat, hanem előnyöket is magával hordoz: egyrészt így a sarkvidéki országokat tömörítő Északi-sarkvidéki Tanács nyolc tagállamából mindössze egy kivétellel mindegyik NATO-tagállam lehet – az egyetlen kivétel Oroszország –, miközben a térség geopolitikai szerepe évek óta egyre fontosabb.

Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója szerint a Balti-tenger biztosításában a két ország haditengerészete és légiereje is segíthet, ahol a dán és a lengyel jelenlétet egészíthetik ki. Ugyanakkor szerinte a finnek és a svédek szerepe az Északi-sark tekintetében erősen korlátozott, mivel egyik országnak sem az ottani viszonyokhoz van optimalizálva a flottája.

Abban több szakértő is egyetért, hogy Oroszország – amely régóta fenyegetésként tekint a NATO-ra – az ukrajnai háború elindításával kapcsolatban stratégiai hibát követett el, hogy nem számolt a finnek és a svédek lehetséges NATO-csatlakozásával.

Nagyon nehéz helyzetet teremtett volna, ha nemet mondunk Ankarának
Recep Tayyip Erdoğan,
Finn elnök: „Nehéz helyzetet teremtett volna, ha nemet mondunk…