Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint történelminek is nevezhető megállapodás született a svédekkel a Gripen közös fejlesztéséről2Fénykép© bama.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint történelminek is nevezhető megállapodás született a svédekkel a Gripen közös fejlesztéséről

, 8 hír, 0 oldalnézet

Történelminek is nevezhető megállapodás születetett a svéd védelmi miniszterrel a Gripen könnyű vadászbombázó repülőgép közös fejlesztéséről - derült ki a bejelentésből, amelyet a honvédelmi miniszter tett szerdán a Facebook-oldalán.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, Gripenjeink a magyar légierő ikonikus harcászati, többfunkciós repülőgépei, amelyek Svédországból érkeznek, és meghatározó erejét jelentik a magyar véderőnek. – Ma a svéd védelmi miniszterrel tárgyaltunk Stockholmban, és egy történelminek is nevezhető megegyezést írtunk alá, amelynek keretében közösen együtt fogunk dolgozni a Gripen fejlesztésén és számos egyéb fontos kétoldalú kérdésen - mondta a Pål Jonson svéd védelmi miniszterrel kötött megállapodásról.

A miniszter kiemelte: a svéd-magyar kapcsolatok, különösen Svédország NATO-csatlakozása óta stratégiai szintre emelkedtek. – Fontos kérdésekben egyetértünk, de néhány nagyon fontos kérdésben eltér a véleményünk. Magyarország Ukrajna tekintetében a béke pártján áll - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, hangsúlyozva, ebben különbség van, eltér a véleményünk, de ennek ellenére egy értékes és őszinte beszélgetésen vagyunk túl - közölte a politikus.