Szerdai friss hírek, forgalom, időjárás – Reggeli pakk3Fénykép© blikk.hu

Szerdai friss hírek, forgalom, időjárás – Reggeli pakk

, 6 hír, 2 oldalnézet

Orbán Viktor nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris ülései egyikén, mert a parlament elnöksége „nem talált helyet ennek a napirendben” - így értesült a Euronews két hiteles forrásból is.

Régi hagyományok szerint az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke felszólal az Európai Parlamentben, és ismerteti az elnökség hat hónapjára tervezett programot, a képviselők pedig kérdezhetnek a kormányfőtől. A lap úgy tudja, Orbán Viktor jelezte is az uniós törvényhozásnak, hogy jövő kedden vagy szerdán meg tudna jelenni a plenáris ülés előtt, hogy ismertesse a magyar elnökség programját.

Az Elnökök Értekezlete - a napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete - viszont azt mondta, hogy a parlament menetrendjében akkor nincs hely erre, mert a parlamentet a szokásosnál is jobban lekötik folyó ügyei. Az új parlamentnek az elnök és tizennégy alelnök megválasztásával kell megalakulnia, amihez szabaddá kellett tenni a keddet illetve a szerdát. A csütörtöki napot Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki tisztségének újbóli betöltéséről szóló megerősítő szavazásra tartják fenn.