Szijjártó Péter arról beszélt, az amerikai működőtőke nagy szerepet játszik a gazdasági semlegesség garantálásában6Fénykép© hirado.hu

Szijjártó Péter arról beszélt, az amerikai működőtőke nagy szerepet játszik a gazdasági semlegesség garantálásában

, 17 hír, 0 oldalnézet

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a USHBC kerekasztal-beszélgetésén mindenekelőtt üdvözölte, hogy hazánkban továbbra is az amerikai cégek alkotják a második legnagyobb beruházói közösséget, ugyanakkor leszögezte, hogy a kormány a körülmények folyamatos javításával ösztönözni kívánja az újabb és újabb befektetéseket.

Kitért az utóbbi évek súlyos kihívásaira is, különös tekintettel az ukrajnai háború kirobbanására, amely igen nehéz gazdasági helyzetet teremtő európai válaszintézkedésekhez vezetett. „Minél közelebb vagyunk a háborúhoz, s minél védtelenebbek vagyunk a nemzetközi energiapiacokkal szemben, annál károsabbnak bizonyultak ezek a körülmények” – fogalmazott.

Emlékeztetett az infláció egekbe szökésére, illetve arra is, hogy a tavalyi év alapvetően az áremelkedés letöréséről szólt Magyarországon, ahelyett, hogy a gazdasági növekedést elősegítő célokra fordíthatták volna az erőforrásokat. „És ez a hatalmas infláció nem azért állt elő, mert elrontottuk a gazdasági stratégiát (…) Nem, egy külső ok miatt, amit nem tudtunk befolyásolni” – húzta alá.